Рейтинг: (1)
Thank you for rating this article.

Втомилися від Холдема і Омахи? Тоді відкритий китайський покер (Open Face Chinese) - це те, що вам треба. У цій статті ви знайдете основні правила цієї дисципліни, дізнаєтеся все про систему підрахунку окулярів, бонуси і деякі різновиди китайського покеру.

Правила гри у відкритий китайський покер

OFC Poker (Open Face Chinese) або відкритий китайський покер має структуру з трьох рук або ліній, висхідних по цінності :

  1. Верхня лінія з 3 карт (найслабкіша)
  2. Середня лінія з 5 карт (середня по силі)
  3. Нижня лінія з 5 карт (найсильніша)

Головне правило ліній : Верхня лінія не може бути старша за середню, середня не може бути старша за нижню.

У грі можуть брати участь від 2 до 4 чоловік. Спочатку усім видається по 5 карт. Першим робить хід учасник, що знаходиться зліва від дилера (фішка, яка рухається за столом по колу кожен хід). Усі гравці у відкриту розкладають 5 карт на власний розсуд на нижню, середню і/або верхню позицію. Як тільки ви поклали карту на стіл, перекладати її більше не можна.

Потім усім по черзі роздається по одній карті. Кожен гравець кладе її лицьовою стороною (адже ми граємо у відкритий покер) на одну з трьох ліній так, щоб зібрати максимально сильні комбінації. Так триває до тих пір, поки у усіх не стане по 13 відкритих карт. Далі слідує порівняння комбінацій на лініях усіх гравців.

Підрахунок окулярів

Мета гри - не лише скласти з карт найсильнішу руку, але і при цьому отримати якомога більше бонусів у вигляді "роялті", не порушивши висхідний порядокПісля розкладки 13 карт гравці по черзі порівнюють свої комбінації на усіх трьох лініях. Гравець отримує по 2 очки (чи "2 куші") від опонента за кожну виграну лінію. А за перемогу на усіх 3 лініях - 6 очок.

Мертва рука або скупий

Якщо гравець зібрав свої комбінації з порушенням правила старшинства ліній (наприклад, верхня линяючи сильніше за середню), то усі його комбінації вважаються "мертвими". Такий гравець називається "скупанувшимся" і платить усім суперникам по 6 очок + бонуси (якщо вони є).

Бонуси (Роялті)

В китайському покері існує система бонусних кушів, яка називається "роялті". Ці окуляри даються вам за комбінації екстра-класу на певних лініях. Давайте розглянемо систему бонусів / роялті в Open Face Chinese :

1.Нижня лінія (5 карт)

Стрит : +2; Флеш: +4; Фулл Хаус : +6; Каре: +8; Стрит-флеш: +10; Флеш-рояль: +15

2.Середня лінія (5 карт)

Сет: +2; Стрит: +4; Флеш: +8;+16; Стрит-флеш: +20; Флеш-рояль: +30

3. Верхня лінія (3 карти)

Нарахування окулярів розпочинається з комбінації пари 66 (+1 очко). За кожну подальшу пару нараховується ще по одному очку: 77 (+2), 88 (+3), 99 (+4), ТТ (+5), JJ (+6), QQ (+7), KK (+8) і АА (+9). Так само нараховуються бонуси за сет: 222 (+10), 333 (+11), 444 (+12), 555 (+13), 666 (+14), 777 (+15), 888 (+16), 999 (+17), ТТТ (+18), JJJ (+19), QQQ (+20), KKK (+21) і AAA (+22).

Якщо обидва гравці мають однакові бонусні комбінації, то їх бонуси не виплачуються один одному. Якщо обидва гравці мають різні бонусні комбінації (наприклад: стрит +2 і флеш +4), те володар старшої комбінації отримує різницю між цими бонусами (4-2=2).

Ось, власне, усі основні правила відкритого китайського покеру. У текстовому виді вам може здатися, що вимагається запам'ятати надто багато інформації, але ми вас запевняємо, що як тільки ви сядете за ігровий стіл для вивчення гри на практиці, все швидко встане на свої місця.

Нижче ви знайдете додаткові варіації правил відкритого китайського покеру, які зараз найбільш популярні в Росії і країнах СНД.

Фантазия

Фантазия - це спеціальний бонус, який заробляє гравець, що зібрав на верхній лінії (3 карти) комбінацію QQ (пара Пані) або старше. У наступній роздачі такий гравець отримує не 5 карт, а відразу 13, які розкладає заздалегідь і залишає на столі в закриту. Інші суперники продовжують гру за звичайними правилами. Коли за столом розігрують "Фантазию", баттон (кнопка дилера) не зміщується.

Гравець, що зібрав фантазію, може відразу отримати її ще раз, якщо збере на верхній лінії сет або на нижній лінії каре і вище. Як правило, гравець може отримати фантазію не більше 2-х разів підряд.

Ананас (Pineapple)

Популярний різновид відкритого китайського покеру. У "Ананас" можуть грати не більше 3-х гравців. Спочатку усі також у відкриту розкладають 5 стартових карт після трьох лініям. А далі кожен з гравців отримує не по одній карті, а по три, причому приховані від гравців. З цих трьох карт дві використовуються для складання комбінації в лінях, а третя - викидається в темну. Таким чином, гра стає менш прораховуваною на відміну від класичного китайського покеру.

Таким чином гра проходить в п'ять ходів: 5+2+2+2+2.

Якщо в Ананас грають з "фантазією", то гравець, що зібрав її, отримує спочатку раунду не 13 карт, а 14 і викидає одну карту в темну, після складання усіх своїх комбінацій в лініях.

Приклад ігрової ситуації в роздачі Один на один

Для наочності розглянемо просту ситуацію в грі один на один. Обидва гравці вже зібрали свої комбінації. Давайте подивимося на них і злічимо всі очки з бонусами, які їм належать.

Гравець 1

  • Верхня лінія: 7 spades 7 hearts 4 Бубны (пара)
  • Середня лінія: А spades А clubs А hearts 3 Пики 2 Бубны (сет)
  • Нижня лінія: 9 spades T diamonds J clubs Q diamonds До clubs (стрит)

Гравець 2

  • Верхня лінія: А diamonds J Червы 7 Крести (старша карта)
  • Середня лінія: Q hearts Q spades 3 diamonds 3 clubs 5 Червы (дві пари)
  • Нижня лінія: 8 hearts 8 diamonds 8 spades 6 spades 6 clubs (Фулл Хаус)

Порівняння ліній і підрахунок окулярів :

Гравець 1 виграє верхню лінію (пара > старшої карти) +2 очки

Гравець 1 виграє середню лінію (сет > двох пар) +2 очки, а також бонус за сет +2 очки

Гравець 2 виграє нижню лінію (фулл хаус > стрита) +2 очки, а так само бонус (4-2) +2 очки

Підсумковий розрахунок: Гравець 1 виграє (2+2+2-2) +4 очки.

Чим менше гравців за столом, тим простіше розрахунки. Якщо ви граєте в оффлайне, то уважно стежите за усіма підрахунками. Ідеальний варіант, коли хтось один займається підрахунком окулярів для усіх гравців.