Рейтинг: (1)
Thank you for rating this article.

Перше, що тобі варто запам'ятати в правилах покеру - це виграшні комбінації карт ("руки т.з. покеру"). У цій статті ти знайдеш опис усіх комбінацій покеру з картинками і наочними прикладами для Техаського Холдема, Омахи і інших видів цієї карткової гри. Почнемо ми з самої старшої комбінації і опишемо їх в порядку убування.

Роял-флеш (Royal Flush)

Туз, Король, Пані, Валет і Десять одній масті. По суті є одномастий старший стрит. Найрідкісніша і сильніша комбінація в покері.

Стрит-флеш (Straight Flush)

Будь-які п'ять карт підряд за старшинством і одній масті. Якщо два гравці зібрали Стрит-флеш, то виграє комбінація, в яка остання карта старша. Стрит-флеш може як розпочинатися з Туза, так і закінчуватися їм (Роял-флеш).

Каре (Four of a Kind)

Чотири карти однієї чесноти. Якщо два гравці зібрали однакове каре, то перемагає той, у кого старше "кікер" (п'ята карта). Наприклад: на столі 8,8,8,8,7 обидва гравці зібрали каре. У одного на руках K2, у іншого - Q6. Виграє перший гравець з комбінацією 8,8,8,8, К.

Фул-Хаус (Full House)

Три карти однієї чесноти і пари з будь-яких двох карт. Якщо обидва гравці зібрали Фул-Хаус, то перемагає той, чиї трійка з комбінації старші. При рівних трьох картах порівнюють пару, виграє той, у кого вона старша.

Флеш (Flush)

П'ять карт однієї масті. Послідовність може бути будь-якою. Якщо обидва гравці зібрали Флеш, то перемагає гравець з самою старшою картою в комбінації. Якщо старша карта Флеша загальна, то порівнюють наступну за старшинством карту.

Стрит (Straight)

П'ять карт підряд за старшинством. Масті при цьому у карт різні. Якщо обидва гравці зібрали Стрит, то виграє той, в чий комбінації остання карта старша. При цьому Туз може вважатися, як самою старшою картою в комбінації, так і самою молодшою. Самий старший стрит - A, K, Q, J, T. Самий молодший стрит - А, 2,3,4,5.

Сет або Трійка (Three of a Kind)

Три карти однієї чесноти. У нашому прикладі це три Тузи і дві додаткові карти, які вважаються кікером і враховуються, якщо обидва гравці мають однаковий Сет або Трійку.

Дві пари (Two pair)

Дві карти однієї чесноти і дві карти іншої гідності. У нашому випадку це два Тузи і два Королі. Якщо обидва гравці зібрали комбінацію Дві пари, то їх порівнюють, і виграє той, чия старша пара вища. Якщо гравці мають однакові Дві пари, то перемагає той, чия п'ята карта (кікер) старша.

Пара (One pair)

Дві карти однієї чесноти. У прикладі парою є два Тузи. Якщо обидва гравці зібрали Пару, то їх порівнюють за старшинством. Якщо опоненти мають однакову Пару, то переможець визначається по старшій додатковій карті (кікер). Якщо і вони рівні, то порівнюють другу і третю додаткову карту.

Старша карта (High card)

Будь-які п'ять карт, які не складаються ні в одну з вище описаних комбінацій. Переможець визначається по старшій карті. Якщо у обох гравців старша карта рівна, то порівнюються другі, треті, четверті і навіть п'яті карти. Якщо усі карти рівні, то гравці просто ділять банк.

Приклади

Щоб ти легше запам'ятали ці прості правили, ми написали декілька прикладів, де наочно показали, як саме складаються комбінації і відбуваються порівняння карт гравців.

Пара

У тебе на руках: K hearts 7 spades

У супротивника: Q clubs 8 diamonds

На столі: A diamonds5 clubsK spades2 spadesQ hearts

Виграєш ти, оскільки твої два Королі старше, ніж дві Пані у супротивника. Чим старше пара, тим вона сильніша.

Дві пари

У тебе: 7 spades 4 spades

У супротивника: 5 hearts 6 hearts

На столі: 7 clubs5 diamonds4 diamonds6 spadesJ hearts

Виграєш ти, оскільки твої дві пари 77 і 44 старше, ніж у супротивника (66 і 55). Порівняння тут відбувається по верхній парі, тобто 77 проти 66.

Сет або Трійка

У тебе: K hearts

У супротивника: J clubs J diamonds

На столі: 9 diamondsK diamondsJ spadesA hearts4 clubs

Виграєш ти, оскільки твоя трійка ККК старша, ніж трійка супротивника. Королі старші за Валетів, також як і 555 сильніше, ніж 444.

Стрит

У тебе: 9 spades J diamonds

У супротивника: 9 hearts 10 clubs

На столі: 5 hearts6 hearts7 spades8 diamonds10 spades

Попри те, що обидва гравці зібрали Стрит, виграєш саме ти, оскільки твоя що верхня, що замикає карти комбінації старше (J проти 10). По суті відбувається порівняння: J, 10, 9, 8, 7 проти 10, 9, 8, 7, 6.

Флеш

У тебе: A clubs 2 clubs

У супротивника: K clubsQ clubs.

На столі: 2 hearts 5 clubs J clubs 9 diamonds 3 clubs

Виграєш титвій флеш старший, ніж флеш супротивника. Комбінації у такому разі порівнюються по старшій карті, де Туз сильніший, ніж Король.

Фул-Хаус

У тебе: 9 hearts 9 diamonds.

У супротивника: 6 spades6 clubs.

На столі: 5 diamonds 5 spades 5 clubs K hearts 7 hearts

Обидва гравці зібрали комбінацію Фул-Хаус, маючи в основі загальну трійку 555. У такій ситуації порівнюється пара, яка у тебе старше (99 > 66). Але найчастіше ці комбінації мають різну трійку в основі, яка і визначає переможця. Наприклад: AAA99 сильніше, ніж KKKQQ.

Каре

У тебе: 7 clubs 7 diamonds

У супротивника: K hearts K clubs

На столі: 7 hearts K diamonds 4 spades 9 clubs 7 spades

Перемагаєш ти, оскільки зібрав каре з чотирьох сімок проти Фул-Хауса з трьох королів і двох сімок. Якщо серед п'яти карт на столі - 4 однакових гідності, скажемо 8,8,8,8,5 - те перемагає той, хто має на руках старшу карту.

Стрит-флеш

У тебе: 10 hearts J hearts

У супротивника: 6 hearts 5 hearts

На столі: 2 hearts 7 hearts 8 hearts 9 hearts K hearts

Виграєш ти, оскільки твій Стрит-флеш старший. У супротивника старша карта в комбінації це 9, а у тебе Валет (J). При такому порівнянні виграє завжди той, чия замикаюча карта вища.

Роял-флеш

У тебе: A spades 2 spades

У супротивника: 9 spades 5 spades

На столі: 3 spades 10 spades J spades Q spades K spades

Ти зібрав найсильнішу комбінацію і переміг, показавши Роял-флеш з 10, J, Q, K, A однієї масті. Старше за цю комбінацію нічого немає.

Якщо у гравців взагалі немає комбінацій, то виграє той, у кого найвища карта. Якщо ж комбінації або усі карти однакові, то виграш ділиться між гравцями.

я до наступного учасника за годинниковою стрілкою, ставляться блайнды, здаються нові закриті карти.