Рейтинг: (1)
Thank you for rating this article.

Разз (Razz) або семикартковий Стад Лоу - це різновид покеру, де гравці за роздачу отримують сім карт, а виграє володар самої молодшої лоу комбінації з п'яти карт. При цьому, на відміну від Омахи Хай-Лоу тут не треба дотримуватися вимоги "вісім і краще" для перемоги над опонентами.

Три важливі нюанси Разз

В першу чергу варто запам'ятати три простих правила, який допоможуть вам краще зрозуміти цей вид лоу покеру.

  • Туз - завжди найменша карта
  • Стриты і флеш в цій грі не враховуються
  • Повтори карт (пари) сильно вам шкодять

При порівнянні комбінацій масті карт не мають ніякого значення.

Комбінації Разз

У цьому виді покеру порівняння відбувається по "каліфорнійській" системі старшинства лоу комбінацій. Чим молодше ваші карти, тим сильніше ваша рука. Стриты і флеш в цій грі не враховуються, а самою кращою молодшою картою є туз. Саме тому найсильнішою комбінацій в Разз являється "натсовая" рука або "колесо" : 5, 4, 3, 2, A .

Важливо пам'ятати, що вам слід уникати карт, що повторюються, номінал який враховується тільки одного разу. Наприклад, якщо у вас на руках Q 8 8 5 5 3 3,те ви маєте комбінацію Q 8 5 3 3, яку поб'ють будь-які п'ять непарних карт.

Старшинство беспарных лоу комбінацій завжди визначається від самої старшої карти (з п'яти) до молодшої. Так, комбінація 9, 8, 6, 4, A називатиметься "девятка-лоу", оскільки дев'ятка тут сама старша карта.

Круги торгівлі і вулиці

Початок гри і анте

Анте - це обов'язкова ставка, яку роблять усі гравці за столом. По суті, це плата за участь в роздачі. Як тільки усі гравці поставили анте, починається роздача.

Третя вулиця

Не бентежтеся назви, цей початок роздачі, у рамках якої кожен гравець виходить по три карти : дві в закриту і одну у відкриту. Далі слідують торги, які починає гравець, що має на руках саму старшу відкриту карту. Саме він повинен вчинити першу обов'язкову ставку "бринг-ин" (bring - in). Далі хід переходить до наступного гравця за столом за годинниковою стрілкою.

Якщо два гравці мають гіршу старшу карту, тоді в хід йде порівняння мастей. Сама старша (гірша) масть: списи ( ), далі чирви ( ), бубни ( ) і трефи ( ). Якщо ваша гірша старша карта 8, а у вашого опонента 8, те вносити бринг-ин припаде саме вам.

Четверта вулиця

На цій стадії кожен з гравців отримує ще поАле тут першим ходить гравець, що має найсильнішу (молодшу) відкриту руку. Після чого торги тривають за годинниковою стрілкою.

П'ята вулиця

На п'ятій вулиці лунає ще по одній відкритій карті. Тут знову ходить гравець з найсильнішою відкритою рукою. Наприклад, гравець з відкритими картами 4 6 9 (девять-хай) ходитиме раніше, ніж гравець з картами 2 5 J (валет-хай). Цей гравець може зробити як чек, так і бети.

Шоста вулиця

Знову кожен гравець отримує по ще одній відкритій карті, після чого починає торги той, чия відкрита рука найсильніша (молодша).

Сьома вулиця (Ривер)

Цього разу кожен з гравців отримує останню закриту карту. Тут також першим ходить той, чия відкрита рука найсильніша. Після завершальної стадії торгів усі гравці, що залишилися в роздачі, розкривають закриті карти і відбувається порівняння комбінацій.

Розкриття карт і визначення

Першим відкриває карти той, хто зробив ставку останньою. Якщо на сьомій вулиці не було ставок, то відкривати карти починає гравець на першому боксі, а далі за годинниковою стрілкою.

Виграє банк той, хто зібрав кращу лоу комбінацію з п'яти карт. Якщо декілька гравців зібрали однакові переможні комбінації, то банк ділиться між ними. Після чого починається нова роздача.

Особливості гри в Разз за столом на 8 гравців

Якщо ви граєте в Разз за столом на 8 гравців, то досить рідко, але може виникнути ситуація, коли до останньої сьомої вулиці дісталися усі гравці, а карт для завершення роздачі немає (у колоді всього 52 карти). У такому разі дилер кладе одну карту у відкриту, яка є загальною для усіх.